Grzyby, które pojawiają się wiosną

Mamy koniec zimy. Nastaje wiosna – cieplejsza pora roku. Wtedy w lasach, na łąkach i na podmokłych dolinach zaczynają wyrastać grzyby. To prawdziwa gratka dla wielbicieli grzybobrań. Niekoniecznie chodzi o nazbieranie pełnego kosza grzybów, lecz o sam kontakt z przyrodą. Miłe przechadzki po lasach, z rodziną lub znajomymi, są dobrze wykorzystanym czasem i sprawiają, że po prostu lepiej się czujemy. Wiosenne grzyby, ich zbieranie i podziwiane, to przyjemne doświadczenia. Wobec tego zapraszam do podróży i zapoznania się w niektórymi gatunkami wiosennych grzybów.

Spójrzmy na grzyba o nazwie majówka. Jest grzybem jadalnym. Majówkę można przyrządzać z ryżem. Takie danie jest niesamowite w smaku. Nie oprze się jemu nawet największy malkontent.

W czasie wiosennym, wiele rodzajów grzybów znaleźć można tylko w ściśle określonych gatunkach drzew oraz krzewów. W dębie spotkamy ozorka, w bzie czarnym – ucho. Na uwagę zasługuje ucho bzowe. Przez niektórych, ten wiosenny grzyb, nazywany jest uchem judaszowym. Co prawda owocniki produkuje przez cały rok, lecz to właśnie wiosną prezentuje się w całej, swojej okazałości. Jeśli przyjrzymy się dokładnie temu grzybowi, to zauważmy podobieństwa jego kształtu do ucha ludzkiego. Stąd ta nazwa. Smak tego wiosennego grzyba jest zbliżony do aromatu chińskiego grzybka mun. Często jest używany w kuchni azjatyckiej jako dodatek do smacznych potraw.

A Ty, jakie wiosenne grzyby preferujesz? Czy grzybobranie sprawia Tobie wiele radości? Czas rozsądnie zagospodarować czas i wybrać się do lasu w poszukiwaniu wiosennych grzybów.