W jakich produktach występują tłuszcze nasycone..

Żeby żyć zdrowo trzeba stosować się do pewnych zasad. Zatem trzeba wiedzieć czego należy unikać, a czego nie unikać.
W tym przypadku jest identyczne, tak samo. Aby ich unikać lub ograniczać we własnej diecie trzeba wiedzieć gdzie – w jakich produktach one występują lub w jakich sytuacjach mogą powstawać.

Lokalizowanie, odnajdywanie tłuszczów nienasyconych, trans

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne można odnaleźć
W produktach, w których  powstają ich izomery będące następstwem procesu uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych. Natomiast same oleje roślinne nie są szkodliwe, Jednak ich etap utwardzania powoduj zmianę ich właściwości/ walorów odżywczych..
Z tego względu lekarze i specjaliści żywienia zalecają nieużywanie ponownie tego samego oleju do smażenia potraw,

Tłuszcze trans / przemysłowe – gdzie należy ich szukać?

W naturalnej postaci tłuszcze pochodzenia zwierzęcego występują przede wszystkim w mleku,  a co za tym idzie we wszelkich przetworach mlecznych.
Najwięcej jest ich  w maśle, jogurtach, maślance..etc. Także występują w mięsie zwierząt przeżuwających. Przy czym ich zawartość zależy od rodzaju mięsa, jego pochodzenia. Najmniej jest ich w wieprzowinie i kurczaku, zaś najwięcej znajduję się ich w wołowinie i baraninie
Utwardzone oleje roślinne są też spotykane w słodyczach, np. ciastkach maślanych bardzo popularnych, wyrobach cukierniczych: pączkach, słodkich bułeczkach, innych ciastkach, ciastach..itd. Zawierają je również tzw. słone przekąski typu: paluszki, krakersy, precelki, chipsy.
Należy zawsze tez pamiętać o jednym: tłuszcze przemysłowe powstają / wydzielają się  w czasie smażenia czyli w czasie wysokiej obróbki termicznej – w wyniku rozpadu ich cząstek pod działaniem wysokiej temperatury działającej na oleje roślinne. Wiadomo które to są używane niemal w całej gastronomii oraz bedące podstawowym jej wyposażeniem.
Zarówno w kuchniach restauracyjnych, jak i domowym zaciszu.