Gdzie i w jaki sposób powstaje browarniane młóto?

Powstaje podczas długiego procesu piwa w browarze. Młóto browarniane stanowi zbędny odpad powstający i osadzający się w kadziach fermentacyjnych. Zazwyczaj powstaje ono z jęczmienia, osad młóta zawiera w sobie drobinki słodu, łuski czy różnego rodzaju kiełki. W mniejszym stopni powstaje z pszenicy lub kukurydzy, jednak są to znikome ilości, ponieważ głównie do produkcji piwa używa się jęczmienia. Przez wiele lat był to zbędny odpad podczas produkcji piwa, który przypawał o ból głowy producentów, gdyż nie bardzo wiedzieli co z nim zrobić, a przecież trzeba było się go pozbyć. Na tym etapie warto sobie powiedzieć, że młóto browarniane ma zaledwie kilka dni od wyjęcia go z kadzi abyśmy wykorzystali go do karmienia zwierząt. Wracając do tematu…naukowcy zaciekawili się tymi odpadami, zaczęli prowadzić nad nimi badania. Po jakimś czasie okazało się, że odpady te wcale nie muszą zostać zutylizowane, wręcz przeciwnie mogą zostać wykorzystane jako karma dla zwierząt.

Szybki wzrost popularności i jego właściwości

Kiedy okazało się iż młóto browarniane może stanowić nie tylko zmiennik w diecie ale również, może pełnić główne role w odżywianiu zwierząt szybko zyskał na popularności wśród hodowców zwierząt. Jego cechy główne to przede wszystkim źródło białka, witaminy B1, B2, B4 oraz B5, posiada właściwości mlekopędne, jest lekkostrawne, zawiera w sobie cukry. To wszystko sprawia że jest ono coraz bardziej interesujące również ze względu na jego cenę. Dodatkowo kiedy nie możemy przetransportować go osobiście, możemy skorzystać z usług firm, które zajmują się przewozem młóta, ponad to posiadają specjalne samochody, w których nie dochodzi do zepsucia paszy. Ponieważ młóto potrafi zepsuć się w kilka dni i z tego względu gdybyśmy nie zdążyli skarmić paszy, możemy skorzystać z dwóch opcji. Pierwszą z nich jest jego wysuszenie do 14% zawartości wody. W takim stanie nic mu nie grozi, ponad to możemy przechowywać go w workach. Drugą opcją alternatywną jest jego zakiszenie w silosach. Jednaj warto pamiętać że podczas zakiszenia traci ono swoje właściwości, i nie będzie już tak odżywcze dla zwierząt. Trzeba również wspomnieć o limicie dziennym podawanego młóta, który wynosi 8 kilogramów u dorosłych osobników. Większe ilości są niezdrowe i mogą prowadzić do problemów z układem trawienia. Warto też zwrócić uwagę na systematyczność w jego podawaniu. Od czasu do czasu najlepiej urozmaicać dietę zwierząt o inną paszę aby nie podawać ciągle młóta to znaczy przez kilka tygodni bez przerwy. Coraz więcej hodowców poznało zalety nabywania tej paszy, nie tylko ich właściwości odżywcze mogą robić wrażenie ale sposób przechowania
oraz cena, która wcale nie jest duża. Najlepiej kupować młóto w sezonie zimowych z dwóch ważnych powodów. Po pierwsze jest to okres o zwolnionym metabolizmie w hodowlach, co oznacza że ich cena pójdzie w dół, po drugie sezon zimowy oznacza niższe temperatury, które z kolei powodują spowolnienie
procesów starzenia się paszy.